Hoe herken je een loverboy?

Een loverboy chanteert meisjes en/of jongens en misbruikt hen om er zelf geld aan te verdienen. Vaak door te zorgen dat iemand verliefd wordt, om diegene vervolgens onder dwang en tegen betaling seks te laten hebben met anderen. Zo komt het slachtoffer in de prostitutie terecht.

Nu zal je misschien denken, ‘dat overkomt mij niet’. Maar loverboys zijn niet dom. Ze zoeken heel bewust hun slachtoffers uit, vaak kwetsbare jongeren. Dit kan op economisch, psychisch of sociaal gebied. Dus of je nu in geldnood zit, niet lekker in je vel zit of geen aansluiting vindt bij bepaalde vriendengroepen, je maakt jezelf, zonder dat je het doorhebt, doelwit voor een loverboy.

Werkwijze

Een loverboy kwam voorheen vooral in aanraking met slachtoffers tijdens het uitgaan of rondom school, maar tegenwoordig gebeurt het vooral online. Op sociale media liggen foto’s en gegevens voor het oprapen. Zo kunnen zij hun slachtoffers selecteren en beginnen met het leggen van contact. Hierna volgt een psychisch spel.  Een loverboy zal zich in het begin voordoen als de ‘ideale partner’. Met cadeautjes en lieve woordjes probeert hij je vertrouwen te winnen. Terwijl hij jou dichter naar zich toetrekt, duwt hij je familie en vrienden verder van je af. Tot je afhankelijk van hem wordt, nu slaat het spel om. Hij heeft zogenaamd veel schulden gemaakt en jij moet je cadeautjes terugbetalen. Een makkelijke manier om geld te verdienen is met je lichaam. Het begint online, jezelf uitkleden of bevredigen voor de camera maar de verzoeken worden al snel heftiger. De onlinebeelden zijn opgenomen en worden tegen je gebruikt, je moet seks hebben met zijn vrienden en andere mannen om te voorkomen dat jouw naakte lijf het hele internet overgaat. Je raakt verstrikt in een web en hoe langer je wacht, hoe moeilijker het is om eruit te komen.

Signalen

Het is van groot belang je in te lezen over hoe je een loverboy en zijn werkwijze herkent. In het belang van jezelf, maar ook je omgeving.

  • Loverboys leggen vaak contacten tijdens het uitgaan, op het schoolplein of via internet. Het liefste met slachtoffers jonger dan zij.
  • Loverboys steken veel moeite in hun voorkomen, door middel van dure auto’s of sierraden proberen ze indruk te maken
  • Loverboys zijn vaak extreem lief; ze doen alsof ze er altijd voor je zijn, geven je cadeautjes, en pronken graag met je.
  • Er zijn ook lovergirls actief, vaak zijn lovergirls slachtoffers van loverboys en worden ze gedwongen tot het vinden van slachtoffers.

Als je vermoedt dat jouw vriend een loverboy is, is het cruciaal de relatie zo snel mogelijk te verbreken en je te melden bij de politie. Het is begrijpelijk dat je bang bent of je schaamt maar je zit in een situatie waar je niet in hoeft te zitten. Onthoud dat het nooit jouw schuld is en dit de enige manier is om het te stoppen.

Vermoed je dat jij, of iemand in je omgeving slachtoffer is van een loverboy? Klik hier.

Betrokken partijen

Logo Zorg- en Veiliheidshuis de Markiezaten