Dit is ook mensenhandel

Er zijn verschillende vormen van mensenhandel, zoals seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting of gedwongen criminaliteit. Het herkennen van de signalen van mensenhandel is ontzettend belangrijk. Soms kan het zich in je omgeving afspelen, zonder dat je het ziet. Een jongen die gedwongen wordt om te stelen en de buit moet afstaan is mensenhandel. Een vrouw die onder valse belofte in Nederland komt werken, en wordt opgesloten om dag en nacht te poetsen is mensenhandel. En een meisje dat door haar vriend wordt gedwongen om seks te hebben met zijn vrienden is ook mensenhandel.

Hoe herken je mensenhandel?

Er is een aantal signalen die erop kunnen wijzen dat iemand slachtoffer is van mensenhandel. Deze signalen kunnen per vorm van mensenhandel verschillen, maar hebben ook veel overeenkomsten.

Ervaringsverhalen

Checklijst
Dit is ook mensenhandel

Wist je dat dit allemaal vormen van mensenhandel zijn? Bij mensenhandel is er sprake van uitbuiting. Er maakt iemand gebruik van jou zonder dat je daar toestemming voor hebt gegeven. Herken jij je in een van de situaties? Zoek dan hulp. Dit kan anoniem of bij iemand die je vertrouwt, zoals je huisarts of leraar.

Wil je niet gelijk hulp, maar gewoon even praten of advies:
06 589 835 93

Word jij gedwongen door je vriend om tegen betaling seks te hebben met zijn vrienden?

Moet jij onder slechte omstandigheden, 15 uur per dag werken. Loopt je baas achter met het uitbetalen van je loon en kan je geen ontslag nemen omdat je anders je woonruimte verliest?

Krijg jij via Instagram dure kleding en sieraden aangeboden? En moet je nu in ruil daarvoor drugs verkopen op je school?

Word jij door je ‘vrienden’ gedwongen om een straatroof te plegen, en moet je de buit afstaan?

Ben jij gevlucht uit een oorlogsgebied en moet je nu als prostituee werken in Nederland? Moet jij je geld afstaan en is de ruimte waar je werkt vies en onveilig?

Moet jij van je vader bij een elektronica winkel dure spullen stelen? Om de buit vervolgens af te staan aan je vader voor verkoop?

Betrokken partijen