Ik maak me zorgen
om iemand
Maak jij je zorgen om iemand die (mogelijk) het slachtoffer is van mensenhandel? Draag deze last niet alleen en ga met iemand in gesprek. Ook als je alleen vermoedens hebt, is het goed om er over te praten. Zorg ervoor dat je professionele hulp inschakelt. Je kan hiervoor terecht bij de politie, maar ook bij RUPS of maatschappelijk werk.
Checklijst Dit is ook mensenhandel
Wist je dat dit allemaal vormen van mensenhandel zijn? Bij mensenhandel is er sprake van uitbuiting. Er wordt gebruik gemaakt van iemand zonder dat daar toestemming voor is gegeven.
- Wordt iemand gedwongen om tegen betaling seks te hebben met andere?
- Moet iemand onder slechte omstandigheden, 15 uur per dag werken. Is de baas achter met het uitbetalen van loon en kan er geen ontslag genomen worden omdat iemand dan woonruimte verliest?
- Krijgt iemand via Instagram dure kleding en sieraden aangeboden? En moet diegene nu in ruil daarvoor drugs verkopen op school?
- Wordt iemand door ‘vrienden’ gedwongen om een straatroof te plegen, en moet de buit afgegeven worden?
- Is iemand gevlucht uit een oorlogsgebied en moet diegene nu als prostituee werken in Nederland? Wordt het geld afgenomen en is de ruimte waar er gewerkt wordt vies en onveilig?
- Moet iemand van zijn vader bij een elektronica winkel dure spullen stelen? Om de buit vervolgens af te staan voor verkoop?
Wordt iemand gedwongen om tegen betaling seks te hebben met andere?
Moet iemand onder slechte omstandigheden, 15 uur per dag werken. Is de baas achter met het uitbetalen van loon en kan er geen ontslag genomen worden omdat iemand dan woonruimte verliest?
Krijgt iemand via Instagram dure kleding en sieraden aangeboden? En moet diegene nu in ruil daarvoor drugs verkopen op school?
Wordt iemand door ‘vrienden’ gedwongen om een straatroof te plegen, en moet de buit afgegeven worden?
Is iemand gevlucht uit een oorlogsgebied en moet diegene nu als prostituee werken in Nederland? Wordt het geld afgenomen en is de ruimte waar er gewerkt wordt vies en onveilig?
Moet iemand van zijn vader bij een elektronica winkel dure spullen stelen? Om de buit vervolgens af te staan voor verkoop?
Wie kan jou helpen?
Ben jij slachtoffer van mensenhandel?
Of weet je dit niet zeker, maar voel je je wel onveilig?
IN GEVAL VAN NOOD BEL JE DE POLITIE:
BEL 112
De politie heeft ook een speciale afdeling (AVIM) waar je terecht kan. Daar werken mensen die gespecialiseerd zijn en weten hoe ze je kunnen helpen: 0900-8844
Anoniem melden?: 0800 – 70 00 of meld online.
Deze organisaties bieden hulp bij mensenhandel in de Regio Zeeland-west-Brabant.

Ervaringsverhalen
Mousa (22)
“Als je niet luistert, gebeurt er iets verschrikkelijks”
Taliban
Mousa had een hele normale jeugd met zijn familie in Pakistan. Hij leefde onbezorgd, tot de Taliban aan de macht kwam. Deze omslag kan Mousa zich nog goed herinneren. “Ik was veertien toen hun invloed op ons land veranderde in iets heel gevaarlijks.

Een potje cricket
In plaats van bij zijn tante, kwam Mousa bij een mensenhandelaar terecht. Deze nam hem tegen zijn wil mee naar Iran. “Mijn vader zou me eigenlijk naar een vriend van hem brengen. Toen ik erachter kwam dat mijn vader niet mee ging, wist ik ook direct dat dit geen vriend van hem was. Ik raakte in paniek. Ze hebben mij allerlei middeltjes gegeven zodat ik me rustig zou houden.”
Te voet de grens over
“Ik moest mijn plan steeds bijstellen. Eenmaal in Frankrijk, na een groot aantal landen, werd ik vrijgelaten. Ik vroeg bij onbekende mensen om geld en besloot te liften naar Nederland. Soms was dat makkelijk, maar meestal moest ik allerlei smoesjes gebruiken. Alles bij elkaar duurde het vijfenveertig dagen voor ik in Nederland was.”
Een toekomst in de zorg
Uiteindelijk strandde hij in Eindhoven, waar hij door de politie bij een paspoortcontrole werd aangehouden. Hij werd naar een asielzoekerscentrum gebracht en kwam later, toen hij achttien werd, terecht bij Sterk Huis. Hanneke Andriessen was zijn mentor. Mousa spreekt lovend over haar: “Met haar begon ik aan verschillende projecten. Het ging daarna steeds beter en ik kwam er achter wat ik wilde gaan doen in Nederland.”
Tegenwoordig volgt Mousa een BBL-opleiding in de zorg en werkt hij daarbij een flink aantal uren, waar hij erg blij mee is. Ambitieus is Mousa ook: “Ik wil hierna nog Verpleegkunde gaan studeren. Ik vind wat ik doe echt heel leuk”, vertelt hij enthousiast én in keurig Nederlands.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.