Ik maak me zorgen
om iemand

Maak jij je zorgen om iemand die (mogelijk) het slachtoffer is van mensenhandel? Draag deze last niet alleen en ga met iemand in gesprek. Ook als je alleen vermoedens hebt, is het goed om er over te praten. Zorg ervoor dat je professionele hulp inschakelt. Je kan hiervoor terecht bij de politie en Veilig Thuis.

Checklijst Dit is ook mensenhandel

Wist je dat dit allemaal vormen van mensenhandel zijn? Bij mensenhandel is er sprake van uitbuiting. Er wordt gebruik gemaakt van iemand zonder dat daar toestemming voor is gegeven.

Wordt iemand gedwongen om tegen betaling seks te hebben met andere?

Moet iemand onder slechte omstandigheden, 15 uur per dag werken. Is de baas achter met het uitbetalen van loon en kan er geen ontslag genomen worden omdat iemand dan woonruimte verliest?

Krijgt iemand via Instagram dure kleding en sieraden aangeboden? En moet diegene nu in ruil daarvoor drugs verkopen op school?

Wordt iemand door ‘vrienden’ gedwongen om een straatroof te plegen, en moet de buit afgegeven worden?

Is iemand gevlucht uit een oorlogsgebied en moet diegene nu als prostituee werken in Nederland? Wordt het geld afgenomen en is de ruimte waar er gewerkt wordt vies en onveilig?

Moet iemand van zijn vader bij een elektronica winkel dure spullen stelen? Om de buit vervolgens af te staan voor verkoop?

Hoe herken je mensenhandel?

Mensenhandel houdt in dat mensen worden uitgebuit of onder mensonterende omstandigheden te werk worden gesteld. Anderen profiteren daarvan. Het is een ernstige schending van de mensenrechten en een zware vorm van criminaliteit.

Wie kan jou helpen?

Maak jij je zorgen over iemand in jouw omgeving en ben je bang dat diegene slachtoffer is van mensenhandel?

IN GEVAL VAN NOOD BEL JE DE POLITIE

De politie heeft ook een speciale afdeling (AVIM) waar je terecht kan. Daar werken mensen die gespecialiseerd zijn en weten hoe ze je kunnen helpen: 0900 8844

Anoniem melden?0800 70 00 of meld online.

Je kunt ook altijd anoniem bellen of chatten
met Veilig Thuis.

Veilig Thuis 0800 2000

Deze organisaties bieden hulp bij mensenhandel in de Regio Zeeland-West-Brabant.

Betrokken partijen

Logo Zorg- en Veiliheidshuis de Markiezaten