Week tegen mensenhandel

18 oktober is het de Europese dag tegen Mensenhandel. Aansluitend van 23 oktober tot en met 27 oktober organiseren we met het actieprogramma: Geen plaats voor Mensenhandel de Week tegen Mensenhandel 2023. Dit jaar is het thema “Beroofd van Je Vrijheid,” waarbij we aandacht vragen voor de schrijnende realiteit waarin slachtoffers van mensenhandel een beter leven wordt beloofd, maar uiteindelijk worden beroofd van hun fundamentele mensenrechten. Beroofd van hun vrijheid.

In de wereld van arbeidsuitbuiting worden kwetsbare individuen verleid met loze beloftes van fatsoenlijk werk en een beter leven. Ze vinden zichzelf vastgeketend in uitbuitende omstandigheden, zonder eerlijke vergoeding en met minimale arbeidsrechten. Bij criminele uitbuiting worden jonge jongens en meiden een goede status en veel geld beloofd. Slachtoffers worden uiteindelijk onder dreiging en geweld gedwongen om misdaden te plegen, vaak zonder enig besef van de gevolgen die ze nadien onder ogen zien. Slachtoffers van seksuele uitbuiting worden misleid met verleidelijke beloften van liefde, aandacht en een betere toekomst. Echter zijn deze beloften hol, en worden slachtoffers gedwongen tot een leven van vernedering en misbruik.

Als samenleving moeten we de verantwoordelijkheid nemen om deze onrechtvaardigheden bloot te leggen en rechtvaardigheid te eisen voor degenen die hun vrijheid zijn afgenomen. Tijdens de Week tegen Mensenhandel verenigingen de regio Zeeland, West-Brabant en Hart van Brabant om een krachtige vuist te maken tegen uitbuiting. Laten we samen opstaan tegen mensenhandel en opkomen voor de slachtoffers die hun vrijheid zijn afgenomen. Bij ons is er geen plaats voor mensenhandel.

AGENDA

Woensdag 18 oktober

Maandag 23 oktober

Dinsdag 24 oktober

Woensdag 25 oktober

Donderdag 26 oktober

Vrijdag 27 oktober

Online jongerencampagne

Uit de cijfers blijkt dat jongeren tussen 12 en 23 jaar kwetsbaarder zijn en meer dan gemiddeld de kans lopen om slachtoffer (of dader) te worden van mensenhandel. Veel tieners weten wel hoe het is om benaderd te worden door iemand die niet deugt via Snapchat, of onder druk te worden gezet door iemand in hun omgeving. Op iedere middelbare school zitten jongens en meiden die slachtoffer zijn van mensenhandel.

Daarom richten we de Week tegen Mensenhandel dit jaar met name op jongeren. We maken het thema mensenhandel bij de jongeren zelf bespreekbaar. Wat zien zij om zich heen, bijvoorbeeld op school en in hun eigen sociale (online) netwerken? Herkennen ze situaties die onder de definitie mensenhandel vallen? En als ze het zien, wat doen ze dan?

Met een postercampagne en online advertentie- en videocampagne tijdens de Week tegen Mensenhandel, willen we jongeren confronteren met directe vragen, uitingen en verhalen. Om ze aan het denken te zetten over mensenhandel en de vraag te stellen: Hoe handle jij mensenhandel?