Week tegen mensenhandel

Van 30 mei tot en met 3 juni is het de Week tegen Mensenhandel in Brabant en Zeeland. Met dit jaar het thema ‘Omarm onze slachtoffers’. Niemand wil klem komen te zitten in een situatie waarbij je gedwongen en uitgebuit wordt. Voor slachtoffers zorgen schaamte, en de angst om veroordeeld te worden door anderen, ervoor dat ze niet makkelijk iemand in vertrouwen nemen of melding durven te doen. Daarom is het van belang dat we niet te hard te oordelen.

OMARM ONZE SLACHTOFFERS.

Dit jaar vindt de Week tegen Mensenhandel online plaats. We hebben een online videocampagne gericht op jongeren. Daarnaast lanceren we een online magazine, bestaande uit een reeks interviews met onder anderen ervaringsdeskundigen, zorgcoördinatoren, mensen uit de advocatuur, het onderwijs en de overheid.

Online magazine
‘Omarm onze slachtoffers’

Hoe ziet goede zorg aan slachtoffers er nu echt uit? Welke professionals kunnen met slachtoffers te maken krijgen? Wat is belangrijk in de benadering, in de opvang? In het magazine ‘Omarm onze slachtoffers’, komen inzichten uit wetenschap en praktijk aan bod, gebundeld in een online productie. Voor het magazine werden geïnterviewd:

  • Ervaringsdeskundigen
  • Zorgcoördinatoren
  • Nationaal Rapporteur Mensenhandel Herman Bolhaar,
  • Burgemeester van Loon op Zand Hanne van Aart, en burgemeester gemeente Breda Paul Depla
  • professor Mensenhandel Connie Rijken
  • strafrechtadvocaat Richard Korver
  • Politie AVIM
  • CoMensha

Tijdens de Week besteden we op social media dagelijks aandacht aan de verschillende interviews.

Online jongerencampagne

Uit de cijfers blijkt dat jongeren tussen 12 en 23 jaar kwetsbaarder zijn en meer dan gemiddeld de kans lopen om slachtoffer (of dader) te worden van mensenhandel. Veel tieners weten wel hoe het is om benaderd te worden door iemand die niet deugt via Snapchat, of onder druk te worden gezet door iemand in hun omgeving. Op iedere middelbare school zitten jongens en meiden die slachtoffer zijn van mensenhandel.

Daarom richten we de Week tegen Mensenhandel dit jaar met name op jongeren. We maken het thema mensenhandel bij de jongeren zelf bespreekbaar. Wat zien zij om zich heen, bijvoorbeeld op school en in hun eigen sociale (online) netwerken? Herkennen ze situaties die onder de definitie mensenhandel vallen? En als ze het zien, wat doen ze dan?

Met een postercampagne en online advertentie- en videocampagne tijdens de Week tegen Mensenhandel, willen we jongeren confronteren met directe vragen, uitingen en verhalen. Om ze aan het denken te zetten over mensenhandel en de vraag te stellen: Hoe handle jij mensenhandel?

Webinar

Criminele uitbuiting op scholen

Naar aanleiding van onderzoek dat in Zeeland is uitgevoerd naar criminele uitbuiting op scholen, wordt een webinar over dit thema georganiseerd.

De zorgcoördinatoren van onze districten hebben een belangrijke rol in het webinar waarbij ook mensen uit het onderwijs, hulpverlening en ervaringsdeskundigen worden betrokken. Het webinar zal plaatsvinden op dinsdag 18 oktober, de Europese dag tegen Mensenhandel.