Seks

Prijslijst

Drugs

Naaktfoto

Week tegen mensenhandel - 30 mei t/m 3 juni

Mensenhandel lijkt een ver-van-mijn-bed-show. Toch is het dichterbij dat je denkt. Op iedere middelbare school zitten jongeren die slachtoffer worden van mensenhandel. Ze worden gedwongen om (online) sekswerk te doen, drugs te verkopen of te stelen.

Alsof dat niet al erg genoeg is, worden ze ook nog veroordeeld door vrienden, familie, klasgenoten en collega’s. “Eigen schuld, dikke bult. Had je het maar niet zo ver moeten laten komen.” Twee keer schaamte. Twee keer je zelfvertrouwen kapotgemaakt. Twee keer slachtoffer. 

In de Week tegen Mensenhandel willen we met de campagne ‘Hoe handle jij mensenhandel?’ jongeren confronteren met hun oordeel over slachtoffers. We willen dat ze nadenken over hun verhouding tot hun vrienden en klasgenoten. Zij spelen namelijk een belangrijke rol in de verwerking van de schaamte en in het voorkomen dat jongeren nogmaals slachtoffer worden van een mensenhandelaar.

In de campagne willen we jongeren confronteren met hun eigen oordeel. We leggen ze vrij direct opties voor hoe ze kunnen handelen in het geval van mensenhandel. Bijvoorbeeld: Je klasgenoot heeft gedwongen naaktfoto’s moeten verkopen. Ga je deze foto’s opvragen? Of ben je er voor je klasgenoot? Loop je mee met de meute, of ben je er voor het slachtoffer? Hoe handle jij mensenhandel?

Op prominente plekken door Noord-Brabant hangen posters met kleurrijke illustraties van Xaviera Altena waarop mensenhandelcasussen worden voorgelegd aan de toeschouwer.

Voor TikTok, Snapchat en Instagram is deze lijn doorgetrokken. De formule is telkens: casus x reactie van jongere. In vier video’s geven zes jongeren hun eerlijke mening over een casus die ze gepresenteerd krijgen. Daarnaast zijn er vier video’s gemaakt waarin de jongere een casus teruggeeft aan de kijker en vrij direct vraagt: hoe handle jij dit? Hier wordt op interactie met de jongeren gestuurd.

Ben jij zelf slachtoffer van mensenhandel? Wacht dan niet met hulp zoeken. Kijk hier waar je deze hulp kunt vinden.

Maakt je je zorgen om iemand? Draag deze last dan niet alleen.
Kijk op deze pagina voor wat jij kunt doen.

Meer weten over mensenhandel?
Check dan de meest gestelde vragen.

Betrokken partijen