Seksuele uitbuiting

Mensenhandel zien we terug in drie verschillende vormen. Een daarvan is seksuele uitbuiting, hierbij wordt iemand gedwongen om seksuele diensten te verlenen tegen betaling in de vorm van geld of andere vergoedingen zoals kleding of eten, of de belofte daarvan.

Slachtoffers

Iedereen kan slachtoffer worden van seksuele uitbuiting, geslacht of leeftijd maakt de daders niks uit. Er wordt misbruik gemaakt van iemands kwetsbaarheid, vertrouwen en/of afhankelijke positie. Een bekende vorm van seksuele uitbuiting is uitbuiting door een loverboy. Daarnaast heb je ook bijvoorbeeld sextortion, hierbij wisselen jongeren seksueel getint beeldmateriaal uit met elkaar en vreemden en grooming, beter bekend als digitale kinderlokking.

Seksuele uitbuiting kan overal plaats vinden, maar komt het meeste voor in de illegale prostitutie. Hier gelden geen regels en is geen toezicht. Een tussenpersoon ‘helpt’ een uitgebuite prostituee aan een woning om afspraken te hebben met klanten. Hiermee komt het slachtoffer in een netwerk waar lastig aan te ontsnappen valt. Voor politie is het lastig vast te stellen wanneer er sprake is van dwang, uit angst voor wraak zal een slachtoffer niet snel vluchten of hulp zoeken. De gevolgen van seksuele uitbuiting zijn groot. Slachtoffers krijgen te maken met heftige mentale en lichamelijke klachten.

Onder de radar

Seksuele uitbuiting speelt zich vooral onder de radar af. Om meer zicht te krijgen op dit probleem heeft het Openbaar Ministerie een platform opgericht genaamd ‘No place for sextrafficking’. Het platform biedt feitelijke informatie over het onderwerp en verhalen van slachtoffers, mensenhandelaren en klanten. Er worden trainingen aangeboden die zich richten op personeel van hotel en recreatieparken. Zij worden zich bewust gemaakt van de problematiek, leren signalen in hun werkomgeving herkennen en krijgen perspectief hoe te handelen in dergelijke situaties.

Ook buiten hotel en recreatie is het belangrijk de signalen van seksuele uitbuiting te herkennen:

  • Iemand wordt gedwongen seks te hebben tegen zijn of haar zin in.
  • Iemand wordt gedwongen seks te hebben tegen betaling, waarbij het geld moet worden afgedragen
  • Iemand wordt gedwongen door zijn of haar partner seks te hebben met bekenden of vrienden
  • Iemand wordt gedwongen door zijn of haar partner om ‘schulden’ af te lossen door seks te hebben met vreemden
  • Iemand wordt gedwongen mee te doen aan de productie van pornografisch materiaal

Herken jij jezelf, of een ander in dit beeld? CoMensha heeft een landelijke helpdesk waar iedereen die te maken heeft met mensenhandel of er vragen over heeft, terecht kan. Bel op werkdagen naar (033) 448 11 86 of mail naar info@comensha.nl.

Betrokken partijen

Logo Zorg- en Veiliheidshuis de Markiezaten