Jongensprostitutie

In Nederland wordt onder jongensprostitutie verstaan: het verrichten van seksuele diensten in ruil voor een persoonlijk voordeel op financiële of materiële vlak, door mannen of jongens. Er is weinig zicht op de slachtoffers van gedwongen jongensprostitutie in Nederland, maar geschat wordt dat er 1.500 jongens dagelijks ‘werken’. Allemaal met hun eigen redenen.

Oorzaken

Er zijn grofweg drie aanleidingen voor jongens om de prostitutie in te gaan. De klassieke reden is een gevoeligheid voor geld, met sekswerk verdienen ze makkelijk en snel. Ook kunnen jongens uit overlevingsstand de prostitutie ingaan, ze verruilen hun lichaam voor drugs, voedsel of een slaapplek. Daarnaast kan het coming-out gerelateerd zijn. Als er thuis geen ruimte is voor het bespreken van homoseksualiteit, kunnen jongens aandacht of begrip hiervoor ergens anders gaan zoeken.

Taboes

Er heerst een enorm taboe op jongensprostitutie: Ten eerste het taboe op homoseksualiteit, ten tweede het taboe op het hebben van seks tegen betaling en ten derde het taboe op slachtofferschap. Er is zelfs nog sprake van een vierde taboe, namelijk dat men bij prostitutie vaak aan vrouwen denkt, over betaalde seks door jongens of mannen wordt amper gepraat. Al deze factoren maken het moeilijk voor jongens om hulp te zoeken, wat ernstige gevolgen heeft. De jongens gebruiken veel drugs, onder dwang van de klant of om minder in het moment te hoeven zijn. Om deze ontwikkelde verslaving in stand te houden is geld nodig, dit geld halen ze uit de prostitutie. Er ontstaat een vicieuze cirkel. Daarnaast werken ze vaak onder dwang, dit heeft een negatief effect op hun zelfvertrouwen en maakt het moeilijk om eruit te stappen.

Signalen

Het is dus des te belangrijker voor de omgeving om de signalen van mogelijke jongensprostitutie te herkennen en hierover het gesprek aan te gaan. De vijf belangrijkste signalen zijn: plotselinge gedragsveranderingen, ineens veel geld of nieuwe kleding, meerdere telefoons, aanwezigheid op bekende prostitutieplekken en signalen van afpersing.

Ken jij of ben jij een slachtoffer? Neem contact op met het landelijk politienummer (0900-8844) of Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Voor meer informatie, bekijk de website.

Betrokken partijen

Logo Zorg- en Veiliheidshuis de Markiezaten