Criminele Uitbuiting

Datum: donderdag 28 mei
Tijd: 15.00 – 16.00 uur

Gevangen tussen dader en slachtoffer

De betrokkenheid van jongeren bij verschillende vormen van criminaliteit roept regelmatig de vraag op of deze jongeren nu eigenlijk slachtoffer of dader zijn. Ook als de jongere in kwestie zich als dader manifesteert, is het goed mogelijk dat hij/zij in werkelijkheid een slachtoffer is. Wanneer er sprake is van criminele uitbuiting, misschien wel een van de meest onderbelichte vormen van mensenhandel, is het vrijwel onmogelijk om deze vraag eenzijdig te beantwoorden. De rol van dader en slachtoffer wordt in zo’n situatie namelijk met elkaar verweven. De jongere is in dit geval een dader omdat hij/zij een criminele activiteit ontplooit (bijvoorbeeld drugshandel), maar is een slachtoffer omdat hij/zij hiertoe gedwongen wordt. Deze dwang kan uiteenlopende vormen hebben. Het kan gaan om chantage, het financieel klemgezet worden door het hebben van schulden bij criminelen of een afhankelijkheidsrelatie waar misbruik van wordt gemaakt.

In het webinar Criminele Uitbuiting, Gevangen tussen dader en slachtoffer wordt door professionals (o.a. Leonie Willemsen, programmamanager Ondermijning bij gemeente Tilburg) die dagelijks met deze vraagstukken geconfronteerd worden dieper ingegaan op dit vraagstuk. Ook bekijken  we welke dilemma’s en handelingsperspectieven hierbij komen kijken. Daarbij wordt ook gekeken naar de effecten en consequenties van de Corona-crisis. Sjoerd van Bemmel van Centrum Kinderhandel Mensenhandel en Fier vertelt over een onderzoek naar criminele uitbuiting op middelbare scholen. Van de middelbare scholen maakt 55% zich zorgen over criminele uitbuiting, een ernstige vorm van mensenhandel.  1 op de 10 scholen maakt zich zelfs een of meerdere keren per maand concreet zorgen over een leerling.


INFORMATIE OVER AANMELDEN EN GEBRUIK VAN HET PROGRAMMA ZOOM

Aanmelden kan door in het aanmeldformulier op Zoom je naam en emailadres in te vullen. Heb je nog geen Zoom account? Dan krijg je de volgende melding: “the email address has not been used as a Zoom account. Sign up free’. Je moet dan eerst een account aanmaken door te klikken op ‘sign up free’. Heb je al een Zoom account? Meld je dan aan met het e-mailadres van je account.

Na aanmelding krijg je een bevestigingsmail met een link naar het webinar. In de mail staat: ‘Click here to join’. Klik daarop vanaf drie minuten voordat het webinar begint. In de mail staat ook het password (6 cijfers) dat je nodig hebt om deel te kunnen nemen.

Je kunt het webinar volgen op een computer, tablet of telefoon. Om via tablet of telefoon deel te nemen, moet je eerst de Zoom app installeren. Ook voor de computer is er een app. De eerste keer dat je je aanmeldt voor een Zoom-webinar, kun je de app installeren.

VEILIGHEID EN PRIVACY ZOOM

Wij gebruiken Zoom voor onze webinars. We zorgen dat Zoom zo is ingesteld dat de veiligheid en privacy van deelnemers gewaarborgd wordt. Om die reden zijn de webinars beveiligd met een wachtwoord dat je toegestuurd krijgt na aanmelding. Deel deze bevestigingsmail met link en wachtwoord niet met anderen! We nemen de presentaties op met toestemming van de sprekers. Vragen die gesteld worden via de Q&A worden niet opgenomen.

Betrokken partijen