Mensenhandel in Nederland

Een man in een vervallen caravan bij een boerderij, een restaurant met slaapzakken in de bijkeuken, een tiener die ineens een jas van 1.100 euro draagt. Onschuldige taferelen of een kijkje in een verborgen wereld?

De strijd tegen mensenhandel is een strijd tegen een veelkoppig monster. Het veelkoppig monster gedijt goed in de schaduw van de samenleving. En die schaduw is groot in Nederland. Ondanks de groeiende aandacht voor ondermijnende criminaliteit is de pakkans voor daders klein en slachtoffers zelf vragen zelden om hulp. Angst verlamt en schaamte overheerst.

De cijfers vertellen daarom maar de helft van het verhaal. Het is de oplettende buurman, de ambtenaar die luistert naar zijn onderbuikgevoel, de agent die geen dader maar een slachtoffer ziet. Het is de burgemeester die panden sluit, de officier van justitie die vol blijft houden.

CoMensha en de Verenigde Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben de website Mensenhandel in Nederland gelanceerd. Bedoeld voor gemeenten, bestuurders, professionals én alerte burgers die samen het verschil willen maken. Mensenhandel is namelijk geen incident maar dagelijkse realiteit voor heel veel slachtoffers.

Kijk op de website voor meer informatie. Met vragen of meldingen over slachtoffers kan je terecht bij CoMensha via 033 448 11 86

Betrokken partijen