Kinderboekenweek: Leestips voor jongeren

Vandaag start de Kinderboekenweek 2021! Wij geven vijf leestips voor scholieren. De boeken hebben allemaal een thema waar jongeren mee te maken kunnen krijgen. Van grooming tot mannenprostitutie, lastige en intieme thema’s komen aan bod op een manier die geschikt is voor lezers vanaf 15 jaar. De boeken zijn naast leuk om te lezen, ook leerzaam op het gebied van seks, online experimenteren en mensenhandel.

boekentips

selfie door Caja Cazemier

Mirte baalt van haar ouders. Die behandelen haar als een klein kind, vindt ze. Dus als ze via social media een wat oudere jongen ontmoet die haar ‘een mooie vrouw’ vindt, voelt ze zich eindelijk begrepen en serieus genomen. Elke dag appt ze met Twan, en algauw wil hij ook videobellen. Mirte gaat helemaal op in haar internetliefde. Maar dan wil Twan meer van haar zien, meer bloot. En hij wil haar in het echt ontmoeten… Gaat ze hierop in? En is Twan wel de jongen die hij zegt te zijn?
Een beangstigend realistisch boek over grooming. Mirtes verhaal kan iedereen overkomen!

Trubbels in Thailand door M.W. Valkenburg

Bente (11) en Adel (14) reizen in de zomervakantie met hun moeder Martha naar Thailand. Op een ochtend is Martha ineens verdwenen. Bente en Adel gaan haar zoeken. Wanneer ze verdwaald zijn in het grote Bangkok, ontmoeten ze de achttienjarige Isis. Achter haar stoere uiterlijk schuilt een groot verdriet. Isis besluit de twee kinderen te helpen bij hun zoektocht. Samen vinden ze steeds weer nieuwe aanwijzingen en beleven ze spannende avonturen. Lukt het ze om uit handen te blijven van de politie én om hun moeder terug te vinden?

Mijn leven in de hel door Sarah Forsyth

De Engelse Sarah Forsyth (19) werkt op een crèche. Op een dag solliciteert ze als leidster voor een kinderdagverblijf in Amsterdam en wordt aangenomen. Het lijkt wel een droom. Die droom verandert in een nachtmerrie wanneer Sarah op Schiphol aankomt. De mensen die haar ophalen duwen haar in een auto, nemen haar paspoort af en rijden regelrecht naar de Amsterdamse Wallen. Daar wordt ze achter het raam gezet. Als ze probeert te ontsnappen, zal dat haar dood worden. 1,5 jaar lang ondergaat Sarah de meest vreselijke vernederingen, tot ze dankzij puur geluk een onbewaakt ogenblik vindt om te ontsnappen.

En plotseling ben je van hem door Merel van Groningen

Merel is vijftien als ze de zesentwintigjarige Mike ontmoet. Vanaf het eerste moment is er een aantrekkingskracht, er ontstaat een bijzondere vriendschap. Als er thuis alleen maar ruzie is en de schoolresultaten van Merel steeds slechter worden, besluiten Merels moeder en stiefvader om haar in een internaat te plaatsen. De vriendschap tussen Mike en Merel wordt daardoor steeds hechter, en de twee worden verliefd. Eindelijk is er iemand die haar belangrijk vindt en van haar houdt. Een aangrijpend verslag van een meisje dat verstrikt raakte in het web van een mensenhandelaar.

Van groenteboer tot t*ringhoer door Ricardo Visscher

Ricardo is anders. Hij voetbalt niet met de stoere jongens uit de buurt, hij droomt stiekem van ze. Op zoek naar acceptatie valt hij voor de knappe Aydin, die hem de mannenprostitutie in trekt. Hij geniet van de aandacht en het geld van die wereld en in de spiegel ziet hij de slanke, succesvolle jongen die hij altijd al wilde zijn. Toch lukt het maar niet om van dat beeld te houden. Wanneer ook de relatie met Aydin hem geen geluk brengt, staat hij voor de belangrijkste keuze van zijn leven.

Betrokken partijen

Logo Zorg- en Veiliheidshuis de Markiezaten