Bij slachtoffers van seksueel geweld, seksuele uitbuiting en afpersing denkt men snel aan meisjes en vrouwen. De jongens zijn onderbelicht terwijl die er wel degelijk zijn. En dat is een groot probleem. Er wordt te weinig over en met jongens die slachtoffer zijn gepraat. Het taboe blijft in stand en hulpverlening wordt bemoeilijkt. Op die manier hebben daders vrij spel en verdwijnen steeds meer jongens uit het zicht en in de mensenhandel.
Seksuele afpersing
Meisjes die slachtoffer worden van seksuele afpersing, ook wel sextortion genoemd, worden onder druk gezet om seksuele handelingen te verrichten. Het chantage materiaal zijn veelal seksueel getinte foto’s en video’s die via chatsites als Omegle of via Snapchat zijn gedeeld. Omdat jongeren bang zijn dat de uitbuiters de beelden lekken naar vrienden, familie of de school, zien zij geen andere uitweg dan gehoor te geven aan de dwang.
Financiële afpersing
Jongens die slachtoffer zijn van sextortion, hebben vaak seksueel getinte foto’s en video’s gedeeld op bijvoorbeeld Snapchat of Omegle. Ze denken in contact te zijn met een leeftijdsgenoot en hebben niet door dat zij in contact staan met wildvreemden, die vaak onderdeel zijn van een groter crimineel netwerk.
Uit onderzoek van het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM) waar jongeren terecht kunnen als zij slachtoffer zijn van online afpersing, blijkt dat wanneer jongens slachtoffer worden van sextortion, dit veelal gaat om geld. Hierbij beloven de daders de beelden te verwijderen als de jongen eenmalig geld overmaakt. Zodra de jongen heeft betaald wordt hij echter onder druk gezet om meer geld over te maken. Door het taboe en uit angst dat de beelden lekken naar bekenden, voelen jongens zich genoodzaakt om het bedrag over te maken. Bij gebrek aan geld zijn jongens geneigd om strafbare feiten te plegen, zoals het dealen van drugs of het stelen van geld om op die manier snel aan het geld te komen.
Dm’s op Instagram
Dm’s, direct messages, ofwel privéberichten. Veel jongens ontvangen dagelijks berichten op Instagram van leuke, knappe meisjes. De meisjes zijn even oud of iets ouder. Ze hebben een leuk gesprek en ze spreken af bij het meisje thuis. Daar aangekomen blijkt ze (verrassend genoeg) hetzelfde meisje te zijn als op haar profiel. Van het een komt het ander en uiteindelijk belanden ze samen in bed. De jongen is in de veronderstelling een leuk meisje te hebben ontmoet en gaat met een goed gevoel naar huis. Thuis krijgt hij een filmpje doorgestuurd. Op het filmpje is te zien dat de jongen seks heeft met het meisje. De jongen wordt met die beelden afgeperst. Hij moet veel geld betalen of wordt gedwongen om voor de criminele bende die hier achter zit, te gaan werken. Ze dwingen hem om seksuele handelingen te verrichten, veelal met mannen. De seksuele handelingen worden vastgelegd op beeld en gebruikt om de jongen nog meer onder druk te zetten. Hierdoor is het voor het slachtoffer steeds lastiger om hulp te zoeken.
Taboe doorbreken
Hoewel er steeds meer jongens hulp zoeken, gebeurd dit nog altijd te weinig. Doordat het taboe zo groot is voor jongens, blijft een groot deel van de slachtoffers onder de radar. Dit bemoeilijkt hulpverlening en geeft daders teveel mogelijkheden. Bovenstaande verhalen zijn niet op zichzelf of een uitzondering. Het is daarom belangrijk dit onderwerp meer te bespreken. Vooral met tieners, jongeren en ouders. Hoe meer we met zijn allen gehoor geven aan het probleem, en jongens laten weten dat er hulp is, hoe minder kansen criminelen krijgen en hoe meer hulpverlening kan plaatsvinden.
Hulp
Het is belangrijk om te onthouden dat er altijd hulp is. Je kunt terecht bij een vertrouwenspersoon op school, bij je huisarts of iemand waar je je veilig bij voelt in vertrouwen nemen. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met de politie. Neem contact op met de politie via 0900-8844 als je wilt praten of aangifte wil doen.