De stem van jeffrey

Dertien jaar is Jeffrey. Een teruggetrokken jongen zonder al te veel vrienden op school, hij brengt veel tijd door achter de computer. Hij is veel aan het gamen. In die virtuele wereld leest hij over makkelijk geld verdienen, geld verdienen met seks. Dat klinkt interessant. Jeffrey heeft geen idee waarmee hij zich inlaat. Een oudere man reageert razendsnel.
Bron: www.mensenhandelinnederland.nl

Jeffrey is nieuwsgierig. In een online advertentie biedt hij zijn diensten aan en zegt achttien jaar te zijn. Naïef, zegt zijn advocaat, en wereldvreemd. Hij ziet het wel vaker bij kwetsbare jongeren – weinig gevoel voor eigenwaarde, geïsoleerd – seks lijkt dan voor hen eerder een betaalmiddel of een escape. Een 65-jarige man reageert online. Hij wil Jeffrey wel wegwijs maken in het wereldje en heeft ook ruimte beschikbaar. Hij is zeer behulpzaam. Hij is zelf eigenaar van een dansschool en gewend om met jongeren om te gaan. Hij helpt Jeffrey via een e-mail om een goede smoes te bedenken voor school.

De man is zeer behulpzaam

Vier dagen na het eerste contact wordt Jeffrey al door hem bij school opgepikt. Naar zijn leeftijd vraagt hij niet. Jeffrey waarschuwt hem wel en zegt dat hij er erg jong uitziet voor 18, maar dat is geen probleem. Ze rijden naar een dorpje in de buurt van Heerlen. De boekentas van Jeffrey belandt op de achterbank van de auto. De man heeft een appartement geregeld, waar hij vermoedelijk vaker jonge jongens ontvangt. Hij is getrouwd en zal later in de rechtbank verklaren dat hij om ‘maar niet verliefd te worden op een andere vrouw’ zich op jongens is gaan richten.

De man heeft een appartement geregeld

Zodra Jeffrey een voet over de drempel zet, gaat de deur op slot. Jeffrey is bang, de hele setting voelt verkeerd. Hij wordt meteen gedwongen tot seksuele handelingen, die veel pijn doen. Hij wordt opgesloten en niet veel later staat er al een klant voor zijn kamerdeur. Deze 52-jarige man heeft ook seks met Jeffrey. De jongen krijgt deze keer betaald. Veertig euro. De overige twintig houdt de ‘pooier’ zelf.

Na deze traumatische gebeurtenis vertelt Jeffrey aan zijn moeder wat er gebeurd is en wordt er aangifte gedaan. De 65-jarige man wordt niet veel later opgepakt, en de 52-jarige klant ook. Tijdens de rechtszaak maakt de verklaring van de vader van Jeffrey indruk. Hij vertelt hoeveel impact de hele gebeurtenis op het gezin heeft gehad en hoe het sindsdien hun leven heeft bepaald.

‘De jongen heeft er toch voor betaald gekregen?’

Bij de rechtszitting zet de inmiddels 67-jarige man geen enkel vraagteken bij zijn handelen en toont geen berouw. De jongen wilde toch zelf geld verdienen? Dat Jeffrrey pijn had, kan hij zich niet voorstellen, blijkt ook tijdens de rechtszaak. Dat het naar was om daarna meteen weer seks te hebben met een andere volwassene, ziet hij ook niet in.

De rechtbank neemt het de man ‘bijzonder kwalijk’ dat hij niet heeft gecontroleerd of het slachtoffer wel meerderjarig was. Toen het slachtoffer hem vertelde dat hij er heel jong uitzag voor zijn leeftijd, heeft verdachte alleen maar aangegeven dat hij ervan uitging dat het slachtoffer “echt wel 18 jaar” was. Nader onderzoek heeft hij niet gedaan.

Uit het vonnis: ‘De rechtbank kan geen andere conclusie hieraan verbinden dan dat verdachte uit was op seks met een minderjarige en dat hij het maar wat fijn vond dat de jongen er zo jong uitzag. Veelzeggend in dit verband is dat verdachte heeft verklaard in zijn dansschool wel telkens naar het identiteitsbewijs van jongeren te vragen in verband met het alcoholverbod.’

De dansschooleigenaar wordt in 2016 tot 24 maanden gevangenisstraf veroordeeld, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, voor seksueel misbruik en het aanzetten tot prostitutie. Daarbij komt een proeftijd van 5 jaar. In de proeftijd moet hij zich laten behandelen en moet de Reclassering op zijn computer controleren of hij geen seksuele contacten met minderjarigen meer heeft of minderjarigen aanzet tot prostitutie. Aan Jeffrey moet hij 10.000 euro smartengeld betalen. De 57-jarige klant wordt voor seksueel misbruik veroordeeld tot 1 dag gevangenisstraf en 180 uur taakstraf, waarvan 80 voorwaardelijk.

Jeffrey kampt nog steeds met psychische problemen

Advocaat Nino Pennino uit Kerkrade, de advocaat van Jeffrey, weet hoe groot de impact van deze zaken is. Hij staat slachtoffers van de meest afschuwelijke zedendelicten bij. ‘Dit soort heftige gebeurtenissen werken op alle fronten door, in de relatie met familie, op school.’ Al jaren vecht de Limburgse advocaat voor erkenning van slachtoffers en hun naasten. Hij wil hen een stem geven.

Pennino werd landelijk bekend door de Valkenburgse zedenzaak. Hij stond het 16-jarige slachtoffer ‘Kimberly’ en haar familie bij. Zij werd door een ‘pooierboy’ uitgebuit en moest gemiddeld vier tot vijf klanten per dag afwerken.

Niet alleen de pooier werd door het OM vervolgd, maar ook tegen een groot aantal klanten is celstraf geëist. Maar zij zijn – net als de klant van Jeffrey – door de rechtbank veroordeeld tot 1 dag gevangenisstraf en een taakstraf. ‘Onbegrijpelijk. Want laten we wel wezen: zonder klanten geen mensenhandel. De harde realiteit is dat dit soort zaken voorkomen, en steeds ook vaker’, stelt Pennino. Het geweld en de intimidaties nemen volgens hem alleen maar toe. ‘De minderjarigen die het treft komen er, zonder uitzondering, slecht vanaf.’

‘Zonder klanten geen mensenhandel’

Dat vraagt om een flink en duidelijk tegengeluid. Niet alleen op het gebied van voorlichting, die voor minderjarigen en hun ouders heel belangrijk is, maar ook op het gebied van het strafrecht, de strafmaat.’ Ook voor klanten. Verontwaardigd: ‘Wanneer een klant weet dat hij voor seks met een minderjarige voor twee jaar de bak indraait, dan zal hij de volgende keer beter op zijn tellen passen en vraagt hij misschien om een paspoort aan een prostituee. Ik zie geen enkele legitieme reden om klanten niet harder met hun fouten te confronteren. Ik begrijp de rechterlijke macht echt niet. Het gaat toch om de bescherming van onze kinderen?’

Dit verhaal is een reconstructie, tot stand gekomen aan de hand van het vonnis en gesprekken met de advocaat. De naam van Jeffrey is uit privacyoverwegingen gefingeerd.

Betrokken partijen

Logo Zorg- en Veiliheidshuis de Markiezaten