Achter een ‘happy ending’ gaat veel ellende schuil

Als je op zoek bent naar een ontspannende massage, zijn er talloze salons in de buurt waar je terecht kunt. Op geen enkele website zie je berichten staan dat ze naast ontspanningsmassages ook extra handelingen aanbieden. Soms hangt er zelfs een briefje aan de deur om aan te geven dat er geen seks of happy endings worden aangeboden. Toch weten we allemaal dat er massagesalons zijn waar ze happy endings aanbieden. Door de naam klinkt het wellicht onschuldig, maar achter zo’n happy ending gaat veel ellende schuil.

Seksuele en arbeidsuitbuiting

De vrouwen en meiden die seksuele handelingen verrichten in massagesalons, doen dit vaak niet vrijwillig. Ze worden uitgebuit door de eigenaar. De eigenaar is in sommige gevallen zelfs onderdeel is van een veel groter crimineel netwerk. De werknemers moeten lange werkdagen maken en worden onderbetaald. Naast de normale werkzaamheden die bij een massagesalon komen kijken, worden ze ook gedwongen om seksuele handelingen te verrichten aan klanten. De welbekende happy endings bijvoorbeeld. Daar betalen de klanten extra geld voor, maar dat geld verdwijnt in de zakken van de uitbuiter.

Mensenhandel van minderjarige

De meiden die werken bij massagesalons zijn vaak minderjarig. Ze worden door de eigenaar van de salons gekocht in het buitenland en vervolgens naar Nederland gebracht. Hier krijgen ze onderdak en eten. In ruil daarvoor worden ze onder druk gezet om lange dagen te werken en seksuele handelingen te verrichten. Doordat de meiden minderjarig en vaak uit het buitenland komen, zijn ze zich niet bewust van de rechten die ze hebben in Nederland. Sterker nog, de uitbuiters maken hier handig gebruik. Ze vertellen de meiden dat juist zij zich schuldig maken aan illegale prostitutie. 

Lastig op te sporen

De uitbuiters maken zich schuldig aan seksuele en arbeidsuitbuiting en mensenhandel. Daarnaast maken ze zich vaak schuldig aan fraude doordat ze het verdiende geld moeten witwassen. Dat is een flinke lijst. De uitbuiters zijn daarom erg gedreven hun praktijken onder de radar te houden. Pas bij een controle stuiten de inspectie of politie op de illegale praktijken. Op dat moment is de politie afhankelijk van de sporen die ze vinden in het pand. De meiden beschikken veelal over vervalste papieren en durven zich, uit angst dat ze zelf worden opgepakt, niet uit te spreken over de uitbuiting. Toch hoor je dat er in de buurt voorafgaand aan de controle al veel geruchten waren. De meeste mensen in de buurt weten wat er gaande is of hebben een vermoeden, maar hebben hier geen melding van gemaakt.

Meldpunt en hulp

Melding maken van illegale praktijken, ook al heb je slechts een vermoeden, is altijd een goed idee. Op die manier kan de inspectie en de politie sneller ingrijpen in dergelijke uitbuitingssituaties en hulp bieden aan de slachtoffers. Heb je een vermoeden dat er bij een massagesalon illegale prostitutie of uitbuiting plaatsvindt? Je kunt hier altijd melding van maken bij de Inspectie SZW. De Inspectie SZW is telefonisch te bereiken op: 0800 – 5151. Als je liever anoniem contact opneemt, klik dan hier.

Bent u of is iemand anders in acuut levensgevaar, bel dan 112 (politie).

Op 25 november is het de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen en de start van een internationale campagne, georganiseerd door Orange The World. Nu harder nodig dan ooit. Help mee en laat zien dat ook jij de strijd tegen geweld tegen meisjes en vrouwen steunt!

Betrokken partijen