Uitbuiting in de drugsindustrie

Inmiddels kennen we de drugslabs wel. Als we het nieuws volgen lijkt heel Brabant en Limburg te beschikken over kelders en loodsen vol speed en xtc. Een drugslab wordt vaak gerund door een groot crimineel netwerk en zij maken gretig gebruik van mensenhandel.

Mensen smokkelen uit het buitenland

Criminele bendes halen mensen uit Hongarije, Bulgarije of Roemenië. Ze beloven hen een mooie toekomst en veel geld in Nederland. Eenmaal aangekomen worden ze onder druk gezet om voor hen drugs te produceren. Ze worden gechanteerd en bedreigd. En er wordt op ze ingepraat dat ze de bende die ze hier naar toe heeft gehaald, toch een hoop geld schuldig zijn. Uit angst, maar ook uit hoop dat ze de schuld kunnen afbetalen, gaan ze aan het werk voor de bende. De situatie blijkt uitzichtloos maar doordat de migranten hier geen netwerk hebben en de taal niet goed beheersen, lukt het vaak niet om de juiste hulp te zoeken.

Uitbuiting door criminele bendes

Niet alleen maken de criminele bendes zich schuldig aan het vervoeren van mensen. Ze buiten de slachtoffers uit. Criminele uitbuiting is ook een vorm van mensenhandel. Ze dwingen de slachtoffers om lange werkdagen te werken, krijgen weinig eten en drinken en moeten op krakkemikkige bedjes slapen. De slachtoffers komen veelal uit het buitenland, maar lang niet allemaal. Ook vinden ze slachtoffers in Nederland. Zij hebben in sommige gevallen bijvoorbeeld een klein klusje gedaan voor de criminele bende. Dit lijkt een snelle manier om geld te verdienen en ze verwachten er daarna vanaf te zijn. Vervolgens stelt de criminele bende dat de taak niet goed is uitgevoerd of dat het niet voldoende was. Ze zetten slachtoffers onder druk om voor hen te gaan werken in het drugslab.

Dader of slachtoffer?

Doordat de slachtoffers continu worden bedreigd, heerst er erg veel angst. De angst is zo groot dat ze zich niet durven te melden bij de autoriteiten. Ze zijn bang dat hen of hun familie iets wordt aangedaan. Zelfs wanneer een drugslab wordt ontdekt en ze worden opgepakt, durven ze zich niet uit te spreken. Hoewel het Openbaar Ministerie vaak wel vermoedens heeft dat er sprake is van uitbuiting, blijkt het lastig om de daders in kaart te brengen wanneer slachtoffers niet durven te praten.

Het gevaar vanuit de criminele bende is niet het enige gevaar wat op de loer ligt voor bijvoorbeeld de koks. Tijdens het produceren van drugs komt koolstofmonoxide vrij. Een stof die bij inademing de dood tot gevolg heeft. Het is doodsoorzaak nummer één bij het werken in een drugslab.

Hulp

De meeste drugslabs worden ontdekt door jarenlang onderzoek of door (anonieme) tips. Dan zijn er al veel slachtoffers gevallen. Het blijft belangrijk om alert te zijn en bij vermoedens een melding te maken bij de politie.

Heb jij een vermoeden dat iemand die je kent hiermee te maken heeft of dat er ergens een drugslab is? Dan kun je bellen naar het algemene nummer van de politie via: 0900-8844.

Je kunt ook anoniem een melding maken via www.meldmisdaadanoniem.nl of telefonisch via 0800-7000.

BIJ SPOED OF GEVAAR BEL 112.

Betrokken partijen

Logo Zorg- en Veiliheidshuis de Markiezaten