waarom de term ‘loverboy’ achterhaald is

Loverboys zijn allang niet meer de gladde jongens die met hun charmeoffensief meisjes inpalmen. Ze investeren niet meer wekenlang in het opbouwen van een vertrouwensband. Sturen geen lieve woorden en geven geen cadeaus. Ze gaan snel en meedogenloos te werk.

Slachtoffers worden steeds jonger. Jonge meiden en jongens zijn kwetsbaarder. Ze zijn nog in ontwikkeling, leren veel nieuwe contacten kennen en zijn hun grenzen aan het ontdekken. Dat maakt ze kwetsbaar voor seksuele uitbuiting. Mensenhandelaren hebben het daarom vooral op hen gemunt.

Digitalisering

Door de digitalisering die de laatste jaren heeft plaatsgevonden, is de methode van de loverboy sterk veranderd. Door de komst van sociale media is er toegang tot veel meer contacten. Het is hierdoor erg makkelijk om met jonge kinderen in contact te komen via bijvoorbeeld Instagram en Snapchat.

Via sociale media sturen ze eenzelfde bericht naar tientallen of honderden jongens en meiden tegelijk. Met dat bericht leggen ze het eerste, ogenschijnlijk onschuldige, contact. Zodra ze een antwoord ontvangen, vragen de mensenhandelaren al snel naar een naaktfoto of een foto in schaarse kleding. Doordat tieners en jongeren nog aan het experimenteren zijn, en helaas nog vaak denken dat een foto geen kwaad kan, sturen ze die op. Zo ben je binnen luttele seconden slachtoffer van een mensenhandelaar. De mensenhandelaar gebruikt de foto vervolgens om de jongere onder druk te zetten. Om meer foto’s te sturen, of om seks te hebben met de mensenhandelaar of iemand anders. Op het moment dat de jongere onder druk seks heeft met de mensenhandelaar, wordt dit gefilmd. Dat filmpje gebruiken ze om het slachtoffer verder uit te buiten.

Grote netwerken

De huidige mensenhandelaar is vaak onderdeel van een veel groter netwerk. Ze werken samen om zoveel mogelijk meiden en jongens te ronselen. Een groep van 10 mannen is bedreigender en indrukwekkender dan 1. Aan dit fenomeen is laatst nog aandacht besteed door linda.nl. Zij hebben een interview geplaatst waarin er wordt gewaarschuwd voor een bepaalde methode. Hierbij maken mensenhandelaren gebruik van een jonge vrouw, die vaak zelf ook slachtoffer is, om een meisje op straat aan te spreken. Het meisje is in paniek en op de vlucht voor haar loverboy, zo wordt er gezegd. Zodra je het meisje te helpt en telefoonnummers uitwisselt, komen er een aantal mannen tevoorschijn die boos zijn dat je het meisje probeert te helpen. Ze rennen achter je aan, slaan je knock-out en brengen je naar een bordeel.

Kracht van taal

De term loverboy geeft een associatie met een ouderwets beeld. De charmante man die meisjes inpalmt met lieve woorden en dure cadeaus. Net zo lang tot er liefde en vertrouwen ontstaat bij het slachtoffer. Deze manier van ronselen behoort tot het verleden. Tegenwoordig komen er nauwelijks gevoelens bij kijken, doordat jongeren al slachtoffer worden voordat ze de dader goed en wel kennen.

Laten we voortaan de term ‘loverboy’ vervangen door ‘dader’ of ‘mensenhandelaar’. Dat is tenslotte wat ze zijn.

Betrokken partijen

Logo Zorg- en Veiliheidshuis de Markiezaten