Sekswerkers gaan met veel gevaar ondergronds

Het is stil op de Wallen in Amsterdam. Sinds halverwege december zijn de bordelen gesloten. Anders dan andere contactberoepen mogen sekswerkers hun werk ‘gezien de bijzondere aard van de werkzaamheden’ nog niet hervatten.

Corona is misschien nog wel het minste risico dat Kate loopt tijdens haar werk. Sinds de overheid half december de seksinstellingen sloot, zet ze haar escortwerk voort in de illegaliteit. Ze heeft weinig keus: op haar rekening staat nog 200 euro en op coronasteun hoeft ze niet te rekenen. Nog een geluk dat ze in ‘het hogere segment zit’: van de twee klanten die ze morgen thuis bezoekt, kan ze in ieder geval de riool- en afvalstoffenheffing betalen.

Kate (haar werknaam) is niet de enige sekswerker die tijdens de lockdown doorwerkt. Uit een rondgang van de Volkskrant langs de tien grootste gemeenten blijkt dat het aantal meldingen van illegale prostitutie is gestegen. Bij Meld Misdaad Anoniem verdubbelde het aantal telefoontjes zelfs van 307 in 2019 naar 607 in 2020. Dat kan deels komen doordat een bijklussende buurvrouw of -man door het vele thuiswerken meer opvalt, maar gemeenten zien ook dat het aanbod van advertenties op websites als Kinky en Sexjobs is toegenomen. In Amsterdam werden onlangs nog twee hotels gesloten omdat er ‘omvangrijke prostitutie’ plaatsvond.

Lees meer via CoMensha

Betrokken partijen

Logo Zorg- en Veiliheidshuis de Markiezaten