Seksuele uitbuiting met 65% gestegen.

Vijf tieners, onder wie drie minderjarigen, zijn opgepakt nadat ze samen een 14-jarig meisje hadden verkracht op een kerkhof in Gent. Het vijftal maakte beelden van de aanranding en verspreidde deze via sociale media. Het slachtoffer stapte enkele dagen later uit het leven. Drie minderjarigen zitten inmiddels vast, twee meerderjarigen werden door de onderzoeksrechter aangehouden.

Het incident vond paar weken geleden plaats op de Westerbegraafplaats in Mariakerke, een deelgemeente van Gent. Het 14-jarig meisje ging samen met een vriend naar de begraafplaats, later kwamen er nog vier anderen opdagen, waarna het misging. Het vijftal randde het jonge slachtoffer aan en filmde ondertussen het hele gebeuren. Die beelden werden vervolgens verspreid via sociale media. Enkele dagen later stapte het slachtoffer uit het leven.

De politie kon het vijftal na onderzoek identificeren. Het gaat om drie minderjarigen en twee meerderjarigen, welke intussen vastzitten. Het vijftal wordt verdacht van verkrachting, aanranding en het nemen en verspreiden van foto’s die persoonlijke integriteit in gevaar kunnen brengen.

SEKSUELE UITBUITING

Niels Van Paemel van Childfocus vertelt dat er steeds vaker gevallen van seksuele uitbuiting online opduiken. ,,Sinds het begin van de eerste lockdown is het aantal gevallen gestegen met 65 procent”, zegt hij. Hieronder vallen verschillende zaken zoals misgelopen sexting, seksuele afpersing, grooming en kinderporno. De reden waarom het is gestegen is moeilijk te zeggen. Van Paemel vermoedt dat de daders meer vrij spel gehad hebben en er meer jongeren online waren.

Seksuele uitbuiting is voor een slachtoffer een verschrikking. Zeker voor een puber. In dit geval gaat het over verkrachting wat één van de ergste dingen is die je kan overkomen. Daarnaast werd het slachtoffer ook nog geconfronteerd met het trauma door de beelden die online staan. Dit kan de dubbel zijn die ervoor zorgt dat iemand overgaat tot zelfdoding, aldus Van Paemel.

HULP

Het is belangrijk dat een slachtoffer bij iemand terechtkan. Ze moeten een volwassen vertrouwenspersoon hebben. Volgens Van Paemel moeten we zorgen dat secundaire victimisatie voorkomen wordt en moeten proberen ervoor te zorgen dat de beelden van het slachtoffer niet achtervolgen. ”Ik kijk dan naar justitie, politiediensten, leerkrachten en ouders”.

Lees het gehele artikel via de volgende link

Betrokken partijen

Logo Zorg- en Veiliheidshuis de Markiezaten