Payboys: de verborgen wereld van jongensprostitutie

Vorig jaar opende in Eindhoven Nederlands eerste inloophuis voor jongens en mannen die vrijwillig of gedwongen sekswerk verrichten. Echter is deze groep nog altijd lastig om over de drempel te krijgen. ”Slachtoffers van jongens-prostitutie zoeken vaak geen hulp”.

DRIEVOUDIGE TABOE

Een aantal Nederlandse Instanties deden onderzoek naar jongensprostitutie. Om de precieze omvang van de problematiek in kaart brengen bleek lastig. in de factsheet die het EMP in 2018 opstelde, schatten zij dat er ongeveer 1.500 jongens dagelijks seksuele diensten verlenen tegen betaling. Dat er weinig bekend is over deze problematiek, is volgens Glenn van den Akker te verklaren. ”Slachtoffers van jongensprostitutie lopen tegen een drievoudige taboe aan om homoseksualiteit, sekswerk en mannelijk slachtofferschap. in veel gevallen zoeken of accepteren ze daardoor geen hulp. Jongens die in aanraking komen met seksuele uitbuiting worden daardoor over het hoofd gezien. Ook jongens zelf bereiden we niet voor op de mogelijkheid dat zij slachtoffer kunnen worden van mensenhandel.”

‘VRIJWILLIG’

Van 2015 tot 2018 deed het EMP uitgebreid onderzoek naar jongensprostitutie in en rondom Eindhoven. Hierbij gaven 52 van de 70 jongens aan dat zij vrijwillig zijn gestart met sekswerk. 42 van hen waren minderjarig toen ze voor het eerst seks hadden tegen betaling. Vrijwillig is echter volgens Van den Akker een relatief begrip. Jongens die door hun ouders uit huis worden gezet na een coming-out, zijn een makkelijke prooi voor mensenhandelaren.

HOUSE OF INNER STRENGTH

Uit het onderzoek kwam dat meerdere jongens aangaven een plek te wensen waar ze terecht konden voor hulp, zonder veroordeeld te worden. Hierdoor opende in 2020 het House of Inner Strength in Eindhoven. Dit is een inloophuis voor jongens en mannen die vrijwillig of gedwongen in de prostitutie zijn beland.

Lees het gehele artikel over Payboys via https://winq.nl/articles/232415/payboys-jongensprostitutie/

Betrokken partijen

Logo Zorg- en Veiliheidshuis de Markiezaten