Aziatische ‘wokkoks’ kwetsbaar voor uitbuiting

Ruim vijfhonderd Aziatische koks kregen vorig jaar via een speciale migratieregeling een werkvisum om in Nederland te werken. De overheid controleert echter niet of deze koks wel nodig zijn. ‘Ik ga naar werk en naar bed, dat is het’

TEKORT GEDIPLOMEERDE KOKS

Volgens de horecabranche is er een tekort is aan gediplomeerde Aziatische koks in Nederland. In 2014 kwam er na jarenlange lobby een speciale migratieregeling voor Aziatische koks. Door dit akkoord kunnen gediplomeerde koks uit Azië aanspraak maken op een tijdelijke verblijfsvergunning. Echter controleert de overheid niet of de koks die hiernaartoe komen wel echt nodig zijn.

NIEUWE MIGRANTEN

Er zijn restauranteigenaren die kiezen voor nieuwe migranten omdat zij de de taal en cultuur niet kennen. “Zij zitten klem en zijn daardoor bereid te werken onder slechte omstandigheden. Ze zijn makkelijker uit te buiten”, zegt Barbra Velthuizen, directeur bij HVO-Querido, waar het Amsterdams Coördinatiepunt Mensenhandel onder valt.

De regeling is alleen bedoeld voor gediplomeerde koks. Echter wordt de uitzondering ook gebruikt om ander personeel te halen. Merel Hoogendoorn, vreemdelingenadvocaat, ziet ook personeel in de bediening en afwas die zo’n visum heeft. “Dat is echt kwalijk. Het is voor ondernemers makkelijk om goedkoop personeel naar Nederland te halen. Zo draagt de regeling bij aan het ontstaan van een mensensmokkelnetwerk.”

KOKSDIPLOMA

De Inspectie SZW (controleert of werkgevers en werknemers zich aan de wet houden en of het sociale zekerheidsstelsel goed werkt) vermoedt dat de benodigde koksdiploma’s soms vervalst zijn. “We zien veel werknemers die bij elkaar in de klas zouden hebben gezeten terwijl ze elkaar niet kennen.” Online zijn Chineestalige vacatures te vinden waarvoor ‘geen vaardigheden vereist’ zijn. Er worden tussenpersonen aangeboden om certificaten te ‘regelen’.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst zegt altijd te onderzoeken of de documenten van de migranten authentiek zijn. Wanneer de documenten vervalst blijken, kan de verblijfsvergunning worden ingetrokken. Hoe vaak dat is gebeurd, weet de IND niet. Er worden geen boetes opgelegd bij vervalsing van certificaten of diploma’s.

Bron: https://www.trouw.nl/economie/aziatische-wokkoks-kwetsbaar-voor-uitbuiting-ik-ga-naar-werk-en-naar-bed-dat-is-het~b68d245a/

Betrokken partijen

Logo Zorg- en Veiliheidshuis de Markiezaten