Geldezel, katvanger en money mule, het zijn allemaal benamingen voor mensen die door criminelen worden geronseld om hun bankpas of pincode af te staan. Het is een groeiend probleem in Nederland. Vooral jongeren blijken vatbaar voor deze vorm van criminele uitbuiting.
Criminelen die geld hebben verkregen via bijvoorbeeld WhatsApp fraude of Marktplaats, gebruiken een money mule om dit geld te witwassen. Jongeren worden online, bijvoorbeeld via Instagram of Snapchat, of op het schoolplein benadert. Daders bieden een hoog bedrag aan in ruil voor hun bankpas of pincode. Jongeren die hier gevoel voor zijn gaan hierop in, zonder de gevolgen te kunnen overzien. Nadat de dader de gegevens heeft ontvangen, start direct het witwassen via de bankrekening. Zodra de transacties zijn voltooid en de daders het geld in handen hebben, zijn ze spoorloos verdwenen. Slachtoffers ontvangen het beloofde geld niet en verliezen al het geld wat op hun bankrekening stond. In korte tijd wordt er veel geld gestort en er weer afgehaald, waardoor bij banken direct de alarmbellen afgaan. Banken zullen vervolgens actie ondernemen en contact opnemen met de politie. Als slachtoffer draai je niet alleen op voor de schade maar je wordt ook strafrechtelijk vervolgd.
verleidelijk aanbod
Jongeren die gevoelig zijn voor deze methode voelen vaak een hoge druk om bij de groep te horen. Ze willen bijvoorbeeld graag met vrienden mee naar Mallorca op vakantie, willen dure sneakers kopen of die dure tas waar iedereen het over heeft. Jongeren die daar niet genoeg geld voor hebben, zien in dit aanbod een snelle oplossing. Ze verwachten immers veel geld te ontvangen voor een simpele handeling.
De term money mule is bij veel mensen niet bekend is en er wordt nog weinig onderzoek naar gedaan. Met als resultaat dat jongeren te weinig worden gewaarschuwd en geïnformeerd over de gevolgen en gevaren. Daarnaast worden jongeren geronseld op het schoolplein door klasgenoten of vrienden. Hierdoor is niet alleen de sociale druk groot om ‘ja’ te zeggen, maar komt het ook betrouwbaar over.
Jongeren zijn zowel slachtoffer als dader
Hoewel er nog weinig onderzoek is gedaan naar deze manier van uitbuiting, blijkt uit de praktijk dat jongeren niet alleen slachtoffer zijn maar ook dader. Dit zijn jongeren die zich bevinden in een kwetsbare positie, bijvoorbeeld met een licht verstandelijke beperking of jongeren uit een woongroep. De jongeren zijn vaak onbewust onderdeel geraakt van een criminele organisatie, bijvoorbeeld via het dealen of gebruiken van drugs. Money muling kan voor hen een snelle manier zijn om aan geld te komen om bijvoorbeeld schulden bij de criminele organisaties af te betalen.
Hulp
Ben je benadert of ken je iemand die hier mee te maken heeft? Het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk meldt aan de politie én aan je bank. Neem contact op met de politie via 0900-8844 om een melding te maken.
Je kunt ook anoniem een melding maken via www.meldmisdaadanoniem.nl of telefonisch via 0800-7000.