Op de werkvloer, in de wijk of in een hotel midden in het centrum. Jaarlijks worden in Nederland naar schatting 5000 tot 7500 mensen het slachtoffer van mensenhandel. Zoals Mirthe, een jonge Brabantse vrouw die in verkeerde handen valt. In de driedelige podcastserie Onzichtbaar Waar, gemaakt voor de gemeente Tilburg en Sterk Huis, doet Mirthe haar verhaal aan journalist Jessica Maas.

Een podcastserie over mensenhandel

ONZICHTBAAR WAAR

Zo verliefd was ze nog nooit geweest. De eerste tijd was ze dolgelukkig met hem, een aantrekkelijke bad boy. Langzaam veranderde dat. ‘Na drie maanden kreeg ik de eerste klap’, vertelt Mirthe. Ze werd het slachtoffer van mensenhandel, van seksuele uitbuiting.  ‘Als jij je toch zo hoerig gedraagt, dan kun je het beter maar gaan doen ook. Dan lever je me nog wat op, zei hij.’

Ondergronds
Het verhaal van Mirthe staat niet op zichzelf. Overal in Nederland worden mannen, vrouwen, kinderen geronseld, uitgebuit en verkocht. In de podcastserie vertellen professionals over signalen, over onderbuikgevoelens, de juiste hulp én daders.   ‘We weten dat het een groot probleem is, maar mensenhandel speelt zich echt ondergronds af’, zegt Joyce Huijding, zorgcoördinator mensenhandel bij de gemeente Tilburg. Daders doen er volgens haar vaak alles aan om hun slachtoffers te isoleren, slachtoffers zitten vaak helemaal klem en vragen zelden zelf om hulp.

Mirthe: ‘Ik zag mezelf eerst echt niet als slachtoffer, ik had er toch zelf voor gekozen?’

Matras
Professionals én burgers kunnen door alert te zijn hét verschil maken. Waarom wordt die mevrouw elke avond op de hoek van straat opgepikt, hoe kan die jongen nu een jas van duizend euro betalen en waarom ligt er een matras in de bijkeuken van dat restaurant? ‘Als je er geen aandacht voor hebt, ga je het niet zien’, waarschuwt Marcus de Koning-Man, projectleider bij het landelijke Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha). We moeten heel alert worden op relaties. Wanneer worden aanhankelijkheidsrelaties nu ongezond?’, zegt criminoloog Janine Janssen, lector aan de Avans Hogeschool.  Ook aandachtsfunctionaris Fabiola Dap van de gemeente Breda, officier van justitie Ingeborg van Dorst, Hadeline Vorselaars, specialist Veiligheid bij de gemeente Tilburg en Nadia Bos, expert mensenhandel bij de Inspectie SZW, gaan met Jessica in gesprek en vertellen over hun strijd tegen uitbuiting.

Mirte: ‘Mijn gezicht was helemaal blauw, dat beeld vergeet ik nooit meer’

De eerste aflevering van Onzichtbaar Waar verschijnt in de Week tegen Mensenhandel in Brabant en is vanaf dinsdag 25 mei iedere week te beluisteren via Anchor en podcastplatforms als Apple Podcasts en Spotify.

De serie is gemaakt in opdracht van de gemeente Tilburg en Sterk Huis, met medewerking van gemeente Breda, gemeente Roosendaal,  Zorg- en Veiligheidshuis De Markiezaten, Zorg- en Veiligheidshuis De Baronie en het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Onzichtbaar Waar is gemaakt door journalist Jessica Maas, advies en montage: Maarten Dallinga.
Voor meer informatie: www.ditisookmensenhandel.nl

Overzicht afleveringen Onzichtbaar Waar

Aflevering 1:
Het onderbuikgevoel

Waar is mensenhandel eigenlijk en hoe kunnen we het herkennen? We maken kennis met Mirthe, een jonge vrouw uit Brabant die een nieuwe vriend ontmoet.

Aflevering 2:
In actie

Wat gebeurt er met al die signalen? Wie komt er in actie? Mirthe vertelt hoe haar vriend haar steeds verder isoleert van haar vrienden en familie. Ontsnappen blijkt niet eenvoudig.

Aflevering 3:
Hoe verder?

De aanpak van mensenhandel is complex. Het aantal zaken is laag, het aantal veroordelingen ligt nog lager. Wat moet er beter in de strijd tegen mensenhandel? Mirthe vertelt hoe ze haar geld verdient de club, over de klappen en hoe ze uiteindelijk toch hulp vraagt.

Betrokken partijen

Logo Zorg- en Veiliheidshuis de Markiezaten