Cyriel Guds maakt een korte online serie ‘’Loverboy Amsterdam’’ om het onderwerp loverboys meer aan het licht te brengen. Zijn doel is om met zijn serie de impact te laten zien die een loverboy heeft op verschillende levens. Cyriel vindt dat er te weinig aandacht is voor de problematiek rondom loverboys. ‘Het is zo verschrikkelijk voor slachtoffers. Ik geef acteerles in de gevangenis en deze jongens weten soms niet eens wat een loverboy is. Het wordt soms ook gebagatelliseerd’.
Om het aandacht meer aandacht te geven, maakte Guds, die ook bekend is van de serie Mocro Maffia en de theaterbewerking van de film Intouchables, de driedelige online serie Loverboy Amsterdam, waarvan de eerste aflevering nu online staat. Om dit op de juiste manier in elkaar te zetten benaderde hij organisaties als stoploverboy.nl, waar hij de input gebruikte van hulpverleners en slachtoffers. Cyriel hoopt met zijn bekendheid een grote groep (jonge) volgers aan te spreken.
In de serie speelt Cyriel een vader met een dochter die slachtoffer wordt van een loverboy, waarna hij voor eigen rechter gaat spelen. ‘Iedereen zou zeggen dat ze dat ook zouden doen, als het gaat om hun zus of dochter.’
LOVERBOY
De term loverboy is al een lange tijd niet meer juist voor de manier waarop deze vorm van mensenhandel is ontwikkeld in de jaren. Het begrip zoals het nu bekend is, waarbij de loverboy een slachtoffer cadeaus en een affectieve relaties probeert te verleiden tot prostitutie, is veel veranderd. Tegenwoordig wordt er veel meer gebruik gemaakt van dwang en chantage en de tijd waarin het slachtoffer wordt geronseld is soms korter dan een maand tot slechts een week. De online wereld maakt dat dit allemaal sneller gaat en minder zichtbaar is. Ook omdat er bij veel situaties sprake is van een afhankelijkheidsrelatie en gebruik wordt gemaakt van dwang, uitbuiting en manipulatie, stappen slachtoffers vaak niet naar voren.
INVALSHOEK
Cyriel Guds kiest voor een andere invalshoek voor zijn serie, waarin het verhaal vanuit het perspectief van de loverboy wordt verteld. ‘Iedereen heeft zijn eigen verhaal. De loverboy heeft verschrikkelijke acties, maar ook dit komt ergens vandaan. Als we beter in kunnen zien hoe we hen ook mogelijk eerder kunnen helpen en steun kunnen bieden, kunnen we deze problematiek ook voorkomen’.
Kijk hier de eerste aflevering van de reeks ”Loverboy Amsterdam”: https://www.youtube.com/watch?v=CvvybFAKDj0