Kies je woorden bewust!

Woorden zijn belangrijk en dat telt ook in de context van seksueel geweld tegen kinderen. Vorige week werd er door Defence for Children – ECPTAT en Terre des Hommes een Nederlandse gids met richtlijnen voor taalgebruik dat betrekking heeft op seksuele uitbuiting en seksueel misbruik van kinderen gelanceerd.

De terminologiegids

Elk kind kan slachtoffer worden van seksuele uitbuiting en seksueel misbruik. Het gebruik van bepaalde termen zorgt voor victim blaming. De verantwoordelijkheid wordt daardoor bij het slachtoffer gelegd in plaats van bij de dader. Woorden als ‘kinderprostituee’, ‘loverboy’, ‘pedofiel’ en ‘sekstoerist’ leiden af van waar het werkelijk om gaat. Deze woorden doen geen recht aan de verschrikkelijke gebeurtenissen die slachtoffers meemaken. Het gebruik van deze termen kwetst slachtoffers. Het is noodzakelijk om bewust met je woorden om te gaan zodat slachtoffers voorkomen en geholpen worden. Het draagt ook bij aan het voorkomen en weten te stoppen van daderschap.  

Taal is er om te verbinden

De terminologie gids is er om elkaar en de slachtoffers beter te begrijpen. Doordacht en eenduidig taal gebruik leidt tot betere belangenbehartiging, wetgeving en beleid. Het is daarom belangrijk dat alle personen en organisaties die zich inzetten voor de bescherming van kinderen tegen seksueel geweld op één lijn zitten.

Termenchecker

Ben jij een professional? Met behulp van de termenchecker kan jij checken of de woorden die je gebruikt gewenst zijn. Je kunt checken of het woord speciale aandacht vereist, of de term een soortgelijke betekenis heeft, de term mogelijk stigmatiserend is of het woord de verantwoordelijkheid ten onrechte bij het slachtoffer legt. Voor ongepaste woorden biedt de termenchecker andere mogelijkheden aan. Bekijk de termenchecker hier.

De ervaringsdeskundigen van Platform Hope maakte in samenwerking met Defence for Children- ECPAT en Terre des Hommes een indrukwekkende video over het belang van een bewuste woordkeuze. Bekijk de video hier!

Betrokken partijen

Logo Zorg- en Veiliheidshuis de Markiezaten