Grooming

Tegenwoordig zijn vrijwel alle kinderen en jongeren online te vinden. Uit cijfers van het CBS (2018) blijkt dat 95% van de jongeren tussen de 12 en 25 iedere dag gebruik maakt van het internet. Ze gamen, delen berichten op sociale media en chatten met ‘internetvrienden’. Maar het gevaarlijke van het internet is dat mensen zich voor kunnen doen als iemand die ze niet zijn. Voor kinderlokkers een uitgelegen kans. Zij doen zich online voor als een leeftijdsgenoot en gaan zo opzoek naar een slachtoffer.

Digitaal kinderlokken

Er is sprake van grooming, ook wel digitaal kinderlokken wanneer een volwassene via het internet contact legt met een kind (meestal tussen de 11 en 15 jaar), met de intentie om het kind te ontmoeten en seksueel misbruik te plegen of kinderpornografische afbeeldingen te produceren. De volwassene doet zich hierbij bijvoorbeeld voor als een leuke jongen of een populair meisje.

Een groomer maakt misbruik van de natuurlijke nieuwsgierigheid van een jongere. Er wordt eerst geïnvesteerd in een vertrouwensband, door veelvuldig online contact te hebben en te praten over dingen die het slachtoffer leuk vindt. Het begint onschuldig, maar neemt al snel zorgelijke vormen aan. De groomer kan seksueel getinte berichten gaan sturen of een kind seksuele handelingen laten verrichten voor de webcam. Vervolgens worden deze beelden ingezet als chantagemiddel om de minderjarige te dwingen tot verdergaande seksuele handelingen en/of een fysieke ontmoeting. Een dreigement kan ook zijn dat wanneer het slachtoffer tegen iemand vertelt wat er speelt, de groomer deze beelden verspreidt. Op deze manier komt het kind vast te zitten in een web van chantages.

Rol ouders

Als ouder heb je een belangrijke rol in het voorkomen dat je kind slachtoffer wordt van grooming. Je kan dit doen door te controleren wat je kind allemaal op het internet doet, maar het is beter eerst het gesprek hierover aan te gaan. Jongeren zijn zelf hun beste beveiliger. Als zij alert zijn en weten waar ze op moeten letten, is het lastiger voor een groomer om hun vertrouwen te winnen. Bepaal met uw kind welke grenzen er zijn. Wat is toelaatbaar? En met wie? Word niet boos en maak een kind niet onnodig bang, maar blijf het gesprek wel voeren.

Slachtoffers

Mogelijke signalen dat uw kind slachtoffer is van grooming kunnen zijn: veelvuldig terugtrekken of ineens extreem veel tijd online spenderen. Als uw kind slachtoffer is, is het belangrijk hier een melding van te maken bij de politie. Grooming is verboden en dus strafbaar. Een volwassene mag nooit kinderen of jongeren onder de zestien benaderen om afspraken te maken voor het hebben van (internet)seks. Daders kunnen hier een celstraf of een boete voor krijgen.

Voor minderjarigen is het goed de website Help wanted te bekijken. Hierop kunnen ze een zelftest doen over hoe veilig ze zijn online. Daarnaast kunnen ze vragen stellen en is er informatie te vinden over onder andere het verspreiden van naaktfoto’s, nepprofielen en online benadering voor seks.

Betrokken partijen