oproep criminele uitbuiting

Criminele uitbuiting

Jongeren in Nederland worden steeds vaker slachtoffer van criminele uitbuiting. Criminele uitbuiting betekent dat je strafbare feiten pleegt in opdracht van iemand anders. Dit kan bijvoorbeeld het dealen van drugs zijn, maar ook bedelen of diefstal.

Soms begint het vrijwillig, maar op het moment dat iemand wilt stoppen kan het ineens omslaan in dwang. Dit kan erg beangstigend zijn. Het is hierbij belangrijk om te weten dat er altijd hulp is. Als je iemand bent die zich in deze situatie bevindt, of je kent iemand in je omgeving, wacht dan niet met het zoeken naar hulp. Dit kan bij iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld je huisarts of leraar. Als je aangifte wil doen kun je terecht bij de politie. Je kunt dan bellen naar 0900-8844.

Loop je gevaar en heb je direct hulp nodig? Bel dan de politie via 112. Wil je liever anoniem chatten?


Contact met de politie bij criminele uitbuiting

Bij de politie werken mensen die gespecialiseerd zijn in criminele uitbuiting. Als je naar de politie stapt voor hulp wordt je niet direct opgepakt. Ook niet als je een strafbaar feit hebt gepleegd. De politie is er om jou te helpen. Je hoeft dus niet bang te zijn om hulp te vragen. Het is niet verplicht om aangifte te doen. Dit mag wel, maar kan ook op een later moment.

Hij werkt nu bij een tandartspraktijk. Vijf dagen per week. Niemand hier weet dat de jonge receptionist elke dag met angst in zijn lijf zijn huis verlaat. Malek (19) schrikt snel. Op z’n mobieltje komen nog steeds bedreigingen binnen. Maar Malek is geen onschuldig slachtoffer. Het verhaal van deze jonge drugsrunner is allesbehalve zwart-wit. Lees het verhaal van Malek hier

Wat is criminele uitbuiting

Criminele uitbuiting wil zeggen dat iemand wordt gedwongen om strafbare feiten te plegen voor iemand anders. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld drugs dealen, maar ook aan stelen of wiet kweken. Zo worden er bijvoorbeeld steeds meer jongeren benaderd door iemand om voor hen drugs te gaan dealen op school. Een deel of zelfs de hele opbrengst moeten ze dan vaak afstaan.

Welke vormen zijn er?

Diefstal

Hierbij wordt iemand gedwongen om diefstal te plegen voor de ander, soms zelfs in het bijzijn van diegene. Dit kan diefstal zijn van spullen uit winkels maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om het stelen van geld van vrienden of familie. De spullen en/of het geld moet dan (gedeeltelijk) worden afgestaan.

Drugs

Dealen
Vooral bij jongeren is dit de vorm die tegenwoordig het meest voorkomt. Iemand word in deze vorm gedwongen om drugs te dealen, bijvoorbeeld op school. Het is vaak lastig om uit deze vorm van criminele uitbuiting te stappen, omdat je je snel bevindt in een groter crimineel circuit.

Kweken
Je kunt ook gedwongen worden om drugs te kweken, denk aan bijvoorbeeld wiet. Dit begint vaak op vrijwillige basis omdat er veel geld wordt beloofd. Na enige tijd slaat het soms echter om in dwang om te voorkomen dat de kweker ermee stopt.

Smokkelen
Dit is een vorm die veel risico’s met zich meebrengt. Hierbij wordt iemand gedwongen om drugs van de ene plek naar de andere plek te brengen, vaak naar het buitenland. Je kunt hierbij worden opgepakt in binnen- of buitenland. De manier van smokkelen, bijvoorbeeld bij het inslikken van drugs, brengt het ook ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee.

Bedelen

Met bedelen wordt bedoeld het vragen van spullen of geld aan andere mensen. Je ziet deze vorm vaak in het buitenland, maar ook in Nederland komt het voor. Bij deze vorm worden de personen vaak op afstand in de gaten gehouden waardoor er een constante dreiging is. Ze moeten de opbrengst vaak in zijn geheel afstaan.

Money mule

Hierbij worden personen vaak benaderd door iemand die hen veel geld biedt om een telefoonabonnement af te sluiten of hun pinpas of pincode af te staan. Vervolgens worden de bankrekeningen gebruikt om gestolen geld op te storten. Ze kunnen dit dan zelf weer gemakkelijk van de rekening halen met de pinpas of pincode die is afgestaan. Dit zorgt ervoor dat je je als slachtoffer schuldig maakt aan het witwassen van geld èn dat je al je eigen geld kwijt bent. De daders zijn vervolgens verdwenen, wat het lastig maakt om aangifte te doen en je geld terug te krijgen.


Etuis met hasj doorgeven in de klas, xtc verkopen in de fietsenstalling en wiet verhandelen in de bosjes op het schoolplein. Het gaat de laatste tijd in het nieuws vaak over drugs dealen op middelbare scholen. Soms gebeurt dat vrijwillig, maar het gebeurt ook gedwongen. Scholen en experts maken zich zorgen om deze ronselpraktijken, ook wel criminele uitbuiting genoemd. NOS op 3 zocht uit hoe iemand dealer wordt op de middelbare school en sprak ook met een jongen en meisje die in die wereld zitten.

Strafbaar feit?!

Iedere vorm van criminele uitbuiting is in Nederland strafbaar. Ondanks dat het dealen van drugs strafbaar is, is de politie er vooral op gericht het slachtoffer te helpen. Dit betekent dat op het moment dat je naar de politie stapt, omdat je crimineel wordt uitgebuit, je niet direct wordt opgepakt of aangeklaagd. Naar de politie gaan is spannend, vooral als je het gevoel hebt dat je niet zonder gevolgen uit het criminele circuit kunt stappen. Het is hierbij belangrijk om te onthouden dat de politie er is om je te helpen en ervoor kan zorgen dat je geen gevaar loopt.

Betrokken partijen

Logo Zorg- en Veiliheidshuis de Markiezaten