Eendaagse train de trainer “voorlichter veilig werken in Nederland 

Datum: donderdag 26 oktober
Tijd: 09.30u – 16.00u 
Locatie: Hotel & Restaurant De Borgh
Ijshof 1, 4761 BE,  Zevenbergen

OF

Datum: vrijdag 27 oktober
Tijd: 09.30u – 16.00u 
Locatie: Stadhuis Bergen Op Zoom
Grote Markt 1,  4611 NR, Bergen op Zoom

Er is sprake van arbeidsuitbuiting als personen werken en anderen hun welverdiende inkomsten daarbij afnemen en/of personen moeten werken onder mensonterende  omstandigheden. De werkomstandigheden zijn vaak onmenselijk denk hierbij aan geweld, misleiding, chantage of dwang. Oekraïense ontheemden kennen de Nederlandse taal, hun rechten en het werksysteem in Nederland vaak niet. Hierdoor zijn zij erg vatbaar voor arbeidsuitbuiting. We moeten aan de preventieve zijde werken om te voorkomen dat 

Oekraïense ontheemden slachtoffer worden van arbeidsuitbuiting. Dit is de reden dat district de Markiezaten Fairwork heeft gevraagd een training te verzorgen. In overleg met Fairwork is gekozen voor een eendaagse training train-de-trainer voor mensen die direct werken met Oekraïense ontheemden op de 2 hierboven genoemde data. U zal de training verlaten met een ruime verbreding aan kennis over arbeidsuitbuiting zodat u de geleerde kennis kan overdragen aan de kwetsbare doelgroep.

Wat ga je leren en doen?

  • Wat is arbeidsuitbuiting nu precies?
  • Hoe herken je het en voer je er een gesprek over?
  • Wat kun je doen met signalen van arbeidsuitbuiting?
  • Basisinformatie: Wat zijn je rechten als je in Nederland werkt?
    Waar let je op als je een baan zoekt? Wat zijn ‘rode vlaggen’?
    Wat zijn hulplijnen als je problemen hebt?
  • Welke tools voor voorlichting en informatievoorziening kun je inzetten?
  • Hoe maak je een interactieve voorlichting die aansluit bij de doelgroep? Tips en tricks vanuit de FairWork praktijk.

De training is bedoelt voor mensen die direct werken met Oekraïense ontheemden, op opvanglocaties of via hulporganisaties. Deelname aan de training van Fairwork is volledig gratis. Wel wordt er van je verwacht dat je de uitgelegde informatie, kennis en tips in de praktijk doorvoert. Na deelname aan de training verwachten wij dat u minimaal 2 voorlichtingen organiseert (combinatie van voorlichting met individuele gesprekken is ook toegestaan) op basis van de opgenomen kennis.  Hierdoor zorgen wij er samen voor dat arbeidsuitbuiting onder Oekraïense ontheemden (migranten) aan de preventieve zijde wordt aangepakt waardoor onze omgeving een stuk veiliger wordt voor elk individu.

MELD JE HIER AAN

Aanmelden kan tot vrijdag 18 oktober 2023
Meld je snel aan, er zijn 20 plekken per training!