Loading
Even geduld a.u.b. het magazine wordt geladen...
Team mensenhandel

“Als we kunnen zorgen dat de uitbuiting stopt, hebben we het goed gedaan”

Nette correcte mannen. Type ideale schoonzoon. Maar deze mannen hebben voelsprieten voor kwetsbare vrouwen en meisjes. Handelaars in aandacht zijn het, zeggen de rechercheurs van AVIM, team mensenhandel Zeeland West-Brabant.

Ze hebben nét een intake van een mogelijk slachtoffer van mensenhandel achter de rug. Dat zijn altijd heftige gesprekken. De jonge vrouw was óp van de zenuwen. Niet gek, het is voor slachtoffers een enorme stap om met de politie in gesprek te gaan. Er gaat vaak zoveel om in hun hoofd. Daar zijn collega’s Pim en Ilona (*)  van AVIM – kort voor de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel, Eenheid Zeeland West Brabant – zich heel bewust van.

Op gemak stellen

Met een grapje, een bemoedigend knikje en door de tijd te nemen proberen ze het slachtoffer op haar of zijn gemak te stellen. Pim: “We bedanken hen ook altijd dat ze met ons in gesprek willen gaan.” Vervolgens is het kennismaken, vertrouwen winnen, vertellen over het werk van de politie en wat ze kunnen verwachten wanneer ze besluiten om aangifte te doen.

Om de drempel zo laag mogelijk te houden, spreken de agenten graag – zoals ook vandaag – op het kantoor van Sterk Huis af. Het politiebureau voelt toch anders.

Om dezelfde reden houdt Pim hier, om de twee weken, samen met zorgcoördinator van Hart van Brabant Joyce Huijding ook een open spreekuur voor slachtoffers en/of hulpverleners. Ze zijn blij met de samenwerking met de plaatselijke zorgcoördinatoren. “Voorheen moesten we soms zelf de boer op om opvang te regelen, dit is voor de slachtoffers echt stukken beter.”

"Mensenhandel is eenvoudig voor daders’"

Ze begonnen toevallig allebei vijf jaar geleden bij het team mensenhandel en hebben veel gezien. Geen casus is hetzelfde, weet Ilona. Pim: “Ik schrik er soms van hoe eenvoudig het voor de daders is. Veel makkelijker dan bijvoorbeeld de drugsindustrie. Ze ontmoeten een meisje, zorgen dat ze helemaal afhankelijk van je worden en zo begint het.”

Sociale media helpen daarbij.

“Alles voor de vrienden en de likes. Je komt online ook heel snel met vreemden in contact. Ze denken iemand te kunnen vertrouwen, omdat ze al twee weken met elkaar chatten.”

Ilona

Pooier nooit ontmoet

Ilona vertelt over een zaak waarbij een meisje werd uitgebuit in de prostitutie zonder haar pooier ooit te hebben ontmoet. Een 17-jarig meisje, woonachtig in een begeleid wonengroep, was op een website voor zogenoemde sugardaddy’s terechtgekomen. “Ze zag dat wel zitten: iemand die je mee uit eten neemt en die alles betaalt. Dat daar seks tegenover staat, had ze volgens mij niet eens door.”

Ze raakte online aan de praat met een charmante man die al vrij snel vertelde dat ze met prostitutie meer geld kon verdienen. Hij wilde haar daar wel bij helpen. “Hij regelde de taxi, de afspraken met klanten. Vertelde haar waar en hoe laat ze klaar moest staan. Ze moest hem bellen wanneer ze de klant ontmoette, zodat hij kon meeluisteren. Ze was helemaal verliefd op hem, maar ook bang.” Het meisje kreeg 50 euro per keer betaald.

De zaak, die in april dit jaar voorkwam, maakte indruk, vertelt Ilona. “Ze heeft deze man zelf nooit ontmoet. De zaak kwam aan het rollen door een melding van een collega elders in het land. De man bleek daar een ander meisje van 17 te hebben uitgebuit.”

Charmante man

“Wat voor daders dit zijn? Dit was een hele charmante mondhygiënist. Dat zien we heel vaak, de perfecte schoonzoon. Hij had haar naar eigen zeggen alleen maar willen helpen.” Pim knikt: “Het zijn vaak mannen met een goede babbel, prima voorkomen, je zou er zo een biertje mee drinken.” De man in kwestie is veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Pim: “Op mensenhandel staat maximaal 12 jaar gevangenisstraf, maar dit soort hoge straffen ben ik nog nooit tegengekomen. Het blijft meestal bij twee of drie jaar. Dat is voor slachtoffers moeilijk te begrijpen. Soms is het zo dat een verdachte lang in voorarrest heeft gezeten en al weer bijna vrij komt na het vonnis.”

Werk goed gedaan

Een veroordeling doet het team goed; ze weten heel goed hoe complex het soms is om een zaak rond te krijgen. Pim: ‘Natuurlijk wil ik graag boeven vangen, maar als wij een slachtoffer uit een situatie kunnen halen – als we kunnen zorgen dat de uitbuiting stopt – dan hebben wij ons werk ook goed gedaan.’

Ze zijn blij met de extra aandacht voor het fenomeen mensenhandel. Bij de politie, bij hulpverleners en gemeenten. Zelf geven ze ook regelmatig voorlichting aan collega’s op straat. Ilona: “Vertrouw op je onderbuikgevoel’, zeggen we dan. ‘Zie je een oudere man met een jong meisje in de auto en vertrouw je het niet? Vraag goed door en leg alles goed vast. Bij een later onderzoek kunnen dit soort meldingen helpen om een puzzel compleet te maken.”

* Achternamen bekend bij redactie. Om veiligheidsredenen zijn alleen de voornamen gebruikt

Ambtshalve vervolgen

Wat slachtoffers vaak niet weten is dat mensenhandel ambtshalve kan worden opgespoord en vervolgd. Dit betekent dat het doen van een aangifte niet noodzakelijk is, mensenhandel is geen zogenoemd klachtdelict.


11/13
1. Cover
2. Inhoud
3. Voorwoord
4. Herman Bolhaar - Nationaal Rapporteur
5. Medische professionals - CoMensha en FairWork
6. Hanne van Aart, Paul Depla - Burgemeesters
7. Jesse Lapien - trainer Sterk Huis
8. Slachtofferhulp Nederland
9. Connie Rijken - Wetenschapper
10. Richard Korver - Advocaat
11. Politie AVIM
12. Joyce Huijding, - Zorgcoördinator mensenhandel
13. De reis van slachtoffers mensenhandel