Arbeidsuitbuiting

Datum: woensdag 27 mei
Tijd: 15.00 – 16.00 uur

Kwetsbaarheid Arbeidsmigranten

Er is sprake van arbeidsuitbuiting als mensen – vrijwillig of gedwongen – werken en anderen hun inkomsten afnemen en/of hen onder mensonterende omstandigheden laten werken. Arbeidsuitbuiting is meer dan slecht werkgeverschap. Het gaat om een combinatie van ernstige en vaak onmenselijke situaties op de werkvloer, waarbij vaak sprake is van dwang, geweld, chantage en misleiding. Arbeidsuitbuiting komt onder meer voor in de land- en tuinbouw, horeca, particuliere huishoudens, bouw en in de schoonmaak- en uitzendbranche.

In iedere sector kunnen werknemers tot op zekere hoogte te maken krijgen met gevaarlijk of ongezond werk. Denk aan producten uit kokend water halen of werken in een ruimte met brandgevaar. Een goede werkgever beschermt medewerkers tegen de risico’s die zij daarbij lopen. Bij arbeidsuitbuiting is dat niet het geval. Sterker nog, juist (illegale) werknemers moeten het gevaarlijke werk verrichten en worden vaak verplicht extreem lange werkdagen te maken, tot wel 16 uur per dag, soms met één korte pauze en dat gedurende 6 tot 7 dagen per week. Daarbij worden lange reistijden vaak niet gerekend tot de werktijd.

Hardwerkende mensen hebben een plek nodig waar ze op krachten kunnen komen; arbeidsmigranten moeten het vaak doen met mensonterende huisvesting, waarvoor ze ook nog flink moeten betalen. Voor die huisvesting zijn ze vaak ook nog eens afhankelijk van hun werkgever. Juist deze combinatie houdt misstanden in stand en zorgt zeker tijdens de Corona-crisis voor extra benarde situaties.

Tijdens dit webinar gaat Ria Hilhorst van FNV in op het belang van een integrale aanpak van arbeidsmigratie. Daarbij bekijken we de problematiek vanuit verschillende perspectieven en wordt besproken welke partijen een rol moeten spelen om te komen tot een toekomstbestendige arbeidsmarkt.


Informatie over aanmelden en gebruik van het programma Zoom

Aanmelden kan door in het aanmeldformulier op Zoom je naam en emailadres in te vullen. Heb je nog geen Zoom account? Dan krijg je de volgende melding: “the email address has not been used as a Zoom account. Sign up free’. Je moet dan eerst een account aanmaken door te klikken op ‘sign up free’. Heb je al een Zoom account? Meld je dan aan met het e-mailadres van je account.

Na aanmelding krijg je een bevestigingsmail met een link naar het webinar. In de mail staat: ‘Click here to join’. Klik daarop vanaf drie minuten voordat het webinar begint. In de mail staat ook het password (6 cijfers) dat je nodig hebt om deel te kunnen nemen.

Je kunt het webinar volgen op een computer, tablet of telefoon. Om via tablet of telefoon deel te nemen, moet je eerst de Zoom app installeren. Ook voor de computer is er een app. De eerste keer dat je je aanmeldt voor een Zoom-webinar, kun je de app installeren.

Veiligheid en privacy Zoom

Wij gebruiken Zoom voor onze webinars. We zorgen dat Zoom zo is ingesteld dat de veiligheid en privacy van deelnemers gewaarborgd wordt. Om die reden zijn de webinars beveiligd met een wachtwoord dat je toegestuurd krijgt na aanmelding. Deel deze bevestigingsmail met link en wachtwoord niet met anderen! We nemen de presentaties op met toestemming van de sprekers. Vragen die gesteld worden via de Q&A worden niet opgenomen.

Betrokken partijen